Son Dakika
2022 Yeni Ford Ranger tanıtıldı Ali Haydar Bozkurt Kimseyi işten çıkartmayacağız 2019 MTV artış oranı belli oldu Ticari kiralıkta engeller kalktı 'Modifiye' trafiğe çıkamayacak! "Uyarı levhası yoksa radarla hıza ceza da yok" Vergi ve Trafik Borcu olanlar LPG'li araca yasak kalkıyor İndirim Geliyor Kar Lastiğinin Zorunlu Olduğu İller
Otomobil Dergisi
Otomotiv ihracatı ekim ayında 2,6 milyar dolar oldu
 

Otomotiv ihracatı ekim ayında 2,6 milyar dolar oldu

Türkiye ekonomisinin lider sektörü otomotiv, bu yılki ihracat hedefi olan 27 milyar dolara doğru doğru emin adımlarla ilerliyor.

6 Kasım 2017 Pazartesi 13:18
Yazdır

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türk otomotiv sektörü ihracatı ekimde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 2,6 milyar dolar olurken, ocak-ekim dönemi 10 aylık ihracat da yüzde 21 artışla 23,4 milyar dolara yükseldi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, ekim ayında binek otomobillerin yanı sıra, yan sanayi ihracatında da çift haneli artışlar yaşandığını söyledi. Orhan Sabuncu, “En büyük pazarlarımız arasındaki Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya gibi ülkelere yüzde 42’ye varan oranlarda artış kaydettik. ABD’ye yönelik artış da yine yüzde 86 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti” dedi.

Türkiye ekonomisinin aralıksız 11 yıldır lideri olan otomotiv, bu yılki ihracat hedefi olan 27 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerliyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türk otomotiv sektörü ekim ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece geçen mart ayındaki 2,7 milyar dolarlık ihracatın ardından aylık bazda sektör tarihinin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşılmış oldu. Ekimde Türkiye ihracatından yüzde 19,5 pay alan otomotiv endüstrisinin, ocak-ekim dönemi 10 aylık ihracatı da yüzde 21 artışla 23,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, ürün grupları bazında ekim ayında binek otomobillerin yanı sıra, yan sanayi ihracatında da çift haneli artışlar yaşandığını söyledi. Orhan Sabuncu, “En büyük pazarımız olan AB Ülkelerine ihracat yüzde 15 artarken, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya gibi ülkelere de yüzde 42’ye varan oranlarda artış kaydettik. ABD’ye yönelik artış oranı ise yine yüzde 86 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti” dedi.

Binek otomobil ihracatı yüzde 31 arttı

Bu yıl itibariyle aylık bazda ortalama 2,3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan Türk otomotiv endüstrisinin mal grupları bazında Binek Otomobil ihracatı yüzde 31 artarak 1 milyar 85 milyon dolar oldu. Otomotiv Yan Sanayi ihracatı yüzde 18 artarak 915 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 6,5 artarak 449 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 2 azalarak 143 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Otomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 11 artış görülürken, diğer ülkelerden İtalya’ya yüzde 19, Romanya’ya yüzde 22, Amerika Birleşik Devletleri’ne yüzde 39, Rusya’ya yüzde 66 ve Polonya’ya yüzde 30 artış kaydedildi.

Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 49 arttı. Diğer büyük pazarlardan İspanya’ya yüzde 72, ABD’ye yüzde 100, Birleşik Krallık’a yüzde 41, Slovenya’ya yüzde 68, Belçika’ya yüzde 59, Polonya’ya yüzde 42 ihracat artışı yaşandı. İtalya’ya ise yüzde 5 ve Almanya’ya da yüzde 18 düşüş oldu.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık’a yüzde 6, Fransa’ya yüzde 27, Slovenya’ya yüzde 14, Belçika ve Hollanda’ya yüzde 18’er artış yaşanırken, İtalya’ya yüzde 17, ABD’ye ise yüzde 58 düşüş görüldü.

Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 20 ihracat artışı görülürken, İtalya’ya da yüzde 15, ABD’ye yüzde 78 artış oldu. Diğer yandan Birleşik Krallık’a yüzde 75, Slovenya’ya yüzde 81 ve Suudi Arabistan’a ise yüzde 90 düşüş yaşandı.

Almanya’ya ihracat yüzde 2, ABD’ye yüzde 86 arttı

Ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat ekim ayında yüzde 2 artışla 418 milyon dolara yükseldi. İkinci büyük pazar olan Fransa’ya yüzde 29 artışla 290 milyon dolar, üçüncü büyük pazar İtalya’ya ise ihracat yüzde 3 azalışla 271 milyon dolar oldu.

Ekimde diğer önemli pazarlardan İspanya’ya yüzde 42, ABD’ye yüzde 86, Slovenya’ya yüzde 39, Polonya’ya yüzde 32, Romanya’ya yüzde 37 ihracat artışı görülürken, Portekiz’e yüzde 10 düşüş yaşandı. Ekimde Birleşik Krallık’a da yüzde 13 artışla 205 milyon dolar ihracat yapıldı.

ABD’ye yönelik yüksek oranlı ihracat artışında bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 100, yan sanayi ihracatının da yüzde 39 artması etkili oldu. Fransa’ya yönelik artışta da yine binek otomobiller ihracatının yüzde 49, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 27 artması etki yaptı.

AB’ye ihracat yüzde 15 arttı

Ülke grubu bazında bakıldığında Türkiye otomotiv endüstrisinin yüzde 76’lık payı ile en büyük pazarı olan AB Ülkelerine ihracat ekim ayında da yüzde 15 artışla 2 milyar dolar oldu. Alternatif pazarlar arasında yer alan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 73 ihracat artışı özellikle dikkat çekerken, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 48, Diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 41 artış yaşandı.

Anahtar Kelimeler: orhan sabuncu,
Bu haber toplam 71381 defa okunmuştur
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
MERCEDES-BENZ EQC 400 4MATIC.YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI
Citroën Türkiye, Büyüme Trendini İstikrarla Sürdürüyor
TOYOTA GAZOO Racing
ŠKODA’nın Reklam Yüzü Mehmet Günsür
CITROËN Ë-BERLINGO VAN
TOYOTA GAZOO Racing
İkinci El Satışları 2021'de Artar
Karsan, SAVAC Grubu’na 5’inci Jest Electric’i Teslim Etti!
Toyota Ultra Kompakt Elektrikli Aracı C+Pod’u Satışa Sundu
Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki Girişimci Kadınlar
Karsan’dan Almanya’da Yedek Parça Yatırımı!
Sağlık Çalışanları Enterprise’dan Günlük 90 TL’ye Corolla Hybrid Kiralıyor!
TOYOTA RAV4’ün Global Satışları
ZF 2019 Finansal Sonuçları:
Ali Haydar Bozkurt Kimseyi işten çıkartmayacağız
İŞBİR YATAK’TAN Sağlık Personellerine Yatak ve Uyku Ürünleri Desteği
Bursa’nın Tercihi Yine Karsan Jest+
Sınıfında fark yaratacak Toyota Corolla Hatchback Türkiye yollarına çıkıyor
Fiat 500X SUV Türkiye’de
Alfa Romeo 110 Yaşında!
 
Tarihte Bugün
1954 İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığına seçilen Prof.Dr. Nüzhet Gökdoğan, ilk kadın dekan oldu.
Hava Durumu
Havadurumu
Fotogaleri
Videogaleri
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Yazılım: Haber Sitesi Kur