Haberler

İtalyan Sanatı

İtalyan otomobil markalarının çoğunun kuruluş temelinde motorsporları tutkusu yatarken bu zorlu yarışların gelişmesinin en temel markalarından biri de Lancia

İtalyan Sanatı

İtalyan otomobil markalarının çoğunun kuruluş temelinde motorsporları tutkusu yatarken bu zorlu yarışların gelişmesinin en temel markalarından biri de Lancia olmuştur. Bu ünlü İtalyan üretici İkinci Dünya Savaşı’nın izlerinin silinmesinin ardından yeniden toparlanmaya geçerken orta sınıfta da performanslı ve konforlu bir model olması amacıyla Aurelia modelini geliştirdi.

Aurelia, 1951 yılında sedan karoserli olarak yollara çıktı. Ardından İtalyanlar, hedefledikleri otomobile ulaşmak için 1954 yılına kadar Aurelia’yı her yıl yenilediler. Bu yeniliklerde başta motor, frenler ve karoser olmak üzere aracın mekanik ve tasarım özellikleri sürekli yenilendi. Aurelia’nın gelişmesi sırasında İtalyanlar Formula 1 yarışlarına da hazırlanıyorlardı. Sonunda 1954’de istediği Aurelia modeli geliştiren Lancia, bu aracın Spider yani kumaş tavanlısının üretimi için hazırdı.

Aurelia B24 Spider’ın üretimine 1954 yılında başlanırken bu model, Aurelia’dan farklı bir karaktere sahipti. Karoseri Pinifarina tarafından üretilen Aurelia B24 Spider’ın tasarımı Giovanni Batista tarafından yapıldı. Pininfarina logolu bu model, kendine has büyük panjuruyla dikkat çekiyordu. Ayrıca panoramik ön camı, iki parçalı tamponu, hafif şişkin arka çamurlukları da, bu basık ve geniş 2 kişilik modelin tasarımını zenginleştiriyordu. Bu sportif modelde alüminyum alaşımlı, 6 silindirli, 2.0 lt’lik bir V motor görev yapıyordu. 4 ileri manuel şanzımanı ve 80 HP gücündeki motoruyla Aurelia B24 Spider, 170 km/s maksimum hıza ulaşırken özellikle dengeli bir otomobil olması için şanzıman, arka aksın hemen önüne yerleştirildi. Şanzımanla birlikte arka aks üzerinde diferansiyelin hemen çıkışında fren kampanaları bulunuyordu. Diferansiyel ise arka aksların üzerindeydi. Bu mekanik özellik, aracın ağırlık dağılımını dengeliyordu ve özellikle virajlarda güvenli bir otomobil olmasını sağlıyordu.

Makaslı süspansiyon ise sürüş konforu konusunda biraz ilkeldi. Ancak o dönem için, şanzımanın ve diferansiyelin aks üzerine yapacağı ağırlığı hesaba katarsak belki de İtalyanlar bu konuda haklı olabilirlerdi.

Kısa bir zaman sonra , göstergelerde yapılan değişiklikler ve 2.5 lt’lik V6 motor ile, Aurelia B24 Spider’daki makaslar yerini helezon yaylara bıraktı. Ancak yine de aracın iç mekanı oldukça basitti. Amerika pazarına ithal edilen Aurelia’da göze çarpan değişiklikler arasında kapaklı torpido gözü vardı. Bunun dışında Aurelia B24 Spider’da çok fazla bir fark yoktu ve hatta hız göstergesinde mil (mph) yerine “km/s” yazıyordu. Amerikalılar bu cabrio’yu tüm zamanların en güzel araçlarından biri olarak görüyordu. Amerika ve Avrupa pazarındaki bu yoğun ilgiye rağmen Aurelia B24 Spider, 240 adedi Amerika’da olmak üzere toplamda 521 adet üretildi ve 1958’de üretimi sona erdi. Araç günümüzde hala, düzenlenen açık arttırmalarda yüksek fiyatlarla alıcı buluyor.

Yazı: Baturhan Boyacılar

 

 

Sadece 4 yıl üretilen Aurelia B24 Spider, arkasından gelecek modellere bayrağı teslim ederken onların geleceğini çizdi.

Aurelia B24 Spider’ın 2.5 lt’lik V6 motoru 117 HP güç üretiyordu. Bu sayede maksimum 185 km/s hıza ulaşan bu modelin 0-100 km/s hızlanması ise 11.4 saniyeydi.


 

Başarılı sürüş özellikleri beğeni toplarken iç mekanı basit ama kullanışlı ve konforluydu. Zaten bu dikkat çekici aracın sade iç mekanı hırsızlara da fazla şans vermiyordu.

Aurelia Sedan ve Aurelia Coupe 1951’de üretilmeye başlandı. Lancia, bu modellerle birlikte resmi olarak rallilere geri döndü.